Momenteel woedt binnen de sector van het volwassenenonderwijs een stevig debat nu Minister Demir vanaf september de tarieven voor bepaalde opleidingen fors wil optrekken.
De logica achter de plannen is dat opleidingen maximaal naar werk moeten toeleiden en dat opleidingen die volgens de regering eerder in de hobbysfeer zitten, in prijs verhogen. De ingreep dreigt het inschrijvingsgeld dan ook fors duurder te maken, soms met een prijsverhoging van bijna maal drie. Wat hierbij als hobby aanzien wordt is voer voor discussie, taalcursussen en ambachtelijke of creatieve opleidingen komen in elk geval in het vizier.
Hierdoor dreigen bepaalde cursussen leeg te stromen en worden ze nét meer exclusief en uitsluitend toegankelijk voor enkel de geprivilegieerde cursisten. Ambachtelijke opleidingen trekken een diverse groep aan. Wat hen bindt, is een gedeelde intrinsieke interesse in het leren van een ambacht. Niet voor iedereen is het misschien meteen duidelijk of, en op welke manier, ze hiermee willen doorstromen naar de arbeidsmarkt. De huidige koers van het beleid miskent deze variatie aan interesses en toekomstperspectieven.

Een blik op het weefatelier in CVO GENT
Hierdoor komen heel wat ambachtelijke opleidingen nog meer onder druk te staan. Bij CVO GENT bijvoorbeeld, zal de verhoging van het inschrijvingsgeld specifiek doorgevoerd worden voor de opleidingen Handweven en Naaien en Kantklossen. Volgens Ingrid De Smul, docent Handweven in CVO GENT dreigt op die manier het indrukwekkende atelier met meer dan 150 verschillende weefgetouwen en een voor de Benelux unieke kennis en expertise rond de technische skills van het weven verloren te gaan. “Als deze schakel in de ketting van kennisoverdracht stopt, gaat de kennis verloren en verliezen we de link met ons erfgoed.” Tegelijk zijn er nog steeds tal van ambachtelijke ateliers en weverijen in België hopeloos op zoek naar gespecialiseerde werkkrachten.
Daarnaast gaat de beslissing van Demir ook voorbij aan heel wat andere aspecten waar het volwassenenonderwijs op inzet, zoals het stimuleren van levenslang leren, sociale inclusie en de link naar mentaal en fysiek welzijn wat zeker bij de ambachtelijke cursussen een belangrijke rol speelt, doordat het mensen in balans houdt, of hen net de mogelijkheid biedt om op een laagdrempelige manier een ander carrièrepad te kiezen. Samen met andere opleidingsinitiatieven werd een petitie gelanceerd om de beslissing van de regering tegen te gaan.
De link naar meer info en de petitie vind je hier.